Kunstgeschiedenis

Komt dat zien! De sprankelende wereld van het entertainment in de kunst.

 

In de schilderkunst van het fin de siècle wordt onder meer de joie de vivre van deze periode uitgebeeld. Het uitgaansleven nam een steeds belangrijkere rol in. In steden als Parijs, Londen en Amsterdam bloeiden cabaret, toneel en dans op. Ook het circus met zijn bonte voorstellingen vol acrobatiek, clowns en paardendressuur was in deze tijd een geliefd tijdverdrijf.

In deze laatste les voor de zomer van 2023 leert u in vier lessen over de verschillende vormen van vermaak in de laat negentiende en vroeg twintigste eeuw en bekijken we deze oogstrelende wereld van het entertainment door de ogen van de kunstenaars.

We kijken naar het cirsus, inspiratiebron voor onder meer Pablo Picasso, die zijn acrobatenfamilies, saltimbanques genaamd, uit zijn beroemde roze periode, hier schetste.

Door de ogen van Degas zien we de danseressen in de Parijse Opéra. Het zou het belangrijkste thema in zijn oeuvre worden en hij zou al snel navolging krijgen van diverse tijdgenoten.

Toulouse-Lautrec was regelmatig te vinden in de Moulin Rouge, waar naast de dans en het circus, ook andere vormen van entertainment werden opgevoerd zoals de zangkunst en het toneel.  Voor diverse beroemde zangers uit zijn eigen tijd, zoals Aristide Bruant en Yvette Guilbert, ontwierp hij posters vol expressie en dynamiek.

De weergave van de kermis kent al een lange traditie, die teruggaat naar de genrekunst uit de 16e eeuw. In die periode waren het met name de jaarmarkten en boerenkermissen die vaak gebruikt werden om het (dwaze) menselijke gedrag aan de kaak te stellen. In de laat negentiende eeuw bleef de kermis een populair onderwerp, bijvoorbeeld in het schildersdorp Laren waar de jaarlijkse kermis in juni nog altijd een begrip is.

Data: Zaterdag 15, 22 en 29 april + 6 mei
Tijd: 10.30-12.00 uur
Kosten: € 72 voor vier lessen van 1,5 uur

Docente: Kunsthistorica Diana Kostman

Informatie en/of aanmelden:
U kunt zich voor de cursus aanmelden via info@artemisomnibus.nl of telefonisch op 035 – 888 47 95.
Zie ook www.artemisomnibus.nl