Kunstgeschiedenis

De Naakte waarheid

De afgelopen jaren is er veel commotie rondom het naakt in de kunst.
Zo was er in 2018 de controverse rondom het schilderij Hylas en de nimfen van John William Waterhouse, waarin een aantal verleidelijke jonge vrouwen te zien die een man in een vijver belagen.
Het doek werd in het kader van een MeToo-performance van de muur gehaald. Na publieke verontwaardiging werd na zeven dagen besloten het schilderij terug te hangen. Waarom wekt vandaag het vrouwelijk naakt bij velen zoveel verontwaardiging op en hoe was dat in voorgaande eeuwen?
In deze cursus kijken we naar de uitbeelding van het naakt, zowel mannelijk als vrouwelijk, door de eeuwen heen en bespreken daarbij ook de controverse hieromheen.

Tijd : Zaterdag van 10.30 uur tot 12.00 uur (4 lessen)
Data : 13, 20 en 27 maart 2021
Kosten : € 65,00

 

Bedrieglijk echt: van fijnschilders tot hyperrealisme

Kent u de neiging als u in een verstilde museumzaal rondloopt en oog in oog staat met een stilleven waarvan u zou zweren dat het geschilderde ontbijtje zo zou kunnen opeten?
Of dat u het afgebeelde gordijn opzij zou willen schuiven om de voorstelling beter te kunnen zien?
De kunstgeschiedenis kent vele voorbeelden van verbluffende voorstellingen waarbij de beschouwer bedrogen wordt in wat hij ziet.
Dit wordt Trompe l’oeil genoemd en bloeide op in de tweede helft van de 17e eeuw.
De periode daarna laten ook markante voorbeelden zien van schilderijen die een spel aangingen met de werkelijkheid. In deze cursus kijken wij naar een aantal stromingen in de kunst waarin de “werkelijkheid” zo bedrieglijk echt werden verbeeld.
Aan bod zullen onder andere komen de Leidse fijnschilders, waaronder Gerard Dou, Magisch Realisme met onder meer Carel Willink en Modern Realisme.

Tijd : Zaterdag van 10.30 uur tot 12.00 uur (6 lessen)
Data : 10, 17 en 24 april en 1, 8 en 15 mei 2021
Kosten : € 97,50

 

De vier jaargetijden in de West-Europese kunst vanaf 1500

De jaargetijden stonden symbool voor de levenscyclus van geboorte (lente) tot aan de tijdelijke verstilling (winter). Deze symboliek wordt door diverse kunstenaars variërend van Caspar David Friedrich tot Alphons Mucha en Edvard Munch uitgebeeld.
Ook zijn in de genrekunst, waarin het alledaagse leven centraal staat, voorbeelden te zien van de dagelijkse activiteiten die tijdens de eeuwig terugkerende seizoenen plaatsvinden.
Zo schilderde Nicolas Baur in 1809 een voor zijn tijd zeer aanstootgevende schaatswedstrijd voor vrouwen.
Deze en andere voorbeelden passeren de revue tijdens de uit vier kunstcolleges bestaande reeks.

Tijd : Zaterdag van 10.30 uur tot 12.00 uur (4 lessen)
Data : 29 mei en 5, 12 en 19 juni 2021
Kosten : € 65,00

Informatie en/of aanmelden:
Docente: drs. Diana Kostman
U kunt zich voor de cursus aanmelden via info@artemisomnibus.nl of telefonisch op 035-8884795.
Zie ook www.artemisomnibus.nl