Activiteiten‎ > ‎

Leesgroep Biografieën

Mevrouw Margriet v.d. Berg heeft deze leuke, nieuwe activiteit opgestart.

De bijeenkomsten vinden plaats één keer in de zes weken.
Haar tweede biografie is van Cynthia McLeod: “De vrije negerin Elisabeth”

De naam van Elisabeth Samson komt voor in grote historische werken over Suriname, omdat zij in 1764 wilde trouwen met een blanke man en hiervoor geen toestemming kreeg van het koloniaal bestuur.
Wat jammer dat ze alleen om dit feit in de geschiedenisboeken genoemd wordt, terwijl ze veel andere belangwekkender zaken verricht heeft. Na een twaalf jaar durend, zeer intensief archievenonderzoek doet
Cynthia McLeod uit de doeken welk een markante persoonlijkheid Elisabeth Samson geweest moet zijn. Mede daardoor is het Elisabeth gelukt op eigen kracht uit te groeien tot de rijkste vrouw van Suriname in het midden van de achttiende eeuw. Deze periode, die de Gouden Eeuw van Suriname genoemd wordt, werd de piek van de driehondjarige slavernij. Negers werden uit Afrika gehaald, volgens de Bijbel waren ze voorbestemd slaven te zijn; ze hadden geen rechten, aangezien ze volgens blanke suprematie wel fysieke kracht, maar zeker geen intellect of gevoelens zouden hebben.
Hoe de vrije negerin Elisabeth zich heeft kunnen handhaven in die tegenstrijdige Surinaamse koloniale maatschappij, hoe ze heeft zaken kunnen doen ondanks haar kleur en wat ze daarbij gevoeld en gedacht moet hebben, is het onderwerk van deze boeiende roman.
Een prima biografie!

Deze nieuwe activiteit is zeker de moeite waard om te komen.

Aantal deelnemers: minimaal twee en maximaal acht.

Tijd :   Vrijdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur
Data :  16 maart, 27 april, 8 juni en 20 juli (hierna zomerstop)
Kosten :  geen (deelnemers betalen wel zelf voor koffie en thee)

Informatie en/of aanmelding:

WOC Bellefleur, tel. 035 - 695 31 17