Kunstgeschiedenis


Van Daguerre tot Dijkstra; de geschiedenis van de fotografie

De vernieuwende beelden die fotografen maakten hebben onze kijk op de wereld in de loop van een kleine twee eeuwen drastisch veranderd. Zo zou Joseph Nicéphore Niépce niet hebben gedacht dat hij aan het begin zou staan van een wereldwijde culturele revolutie toen hij in 1826 een foto maakte vanuit zijn raam in Le Gras.
Na veel experimenteren werd de fotografie uiteindelijk eind negentiende eeuw volwassen en na enige aarzeling een volwaardige kunstvorm.
Tegenwoordig is in de wereld van Instagram en snapchat de fotografie niet meer weg te denken. Tijdens de 6 lessen worden de getoonde iconische foto’s geplaatst in de context van de maatschappelijke en kunstzinnige ontwikkelingen.
Daarbij wordt ingegaan op de levens en het werk van toonaangevende fotografen zoals Louis Daguerre, Robert Capa, Richard Avedon, Diane Arbus, Man Ray en Weegee.

 Tijd :    Zaterdag van 10.30 uur tot 12.00 uur (6 lessen)
 Data :   27 januari, 3, 10, 17, 24 februari
 Kosten :   € 90,00


Vrouwen van macht en aanzien

In het najaar van 2016 was in de Hermitage in Amsterdam de tentoonstelling te zien over Catharina de Grote, een vorstin die haar grandeur niet alleen in daden liet zien maar ook kunst inzette om haar macht te vergroten.
Een vrouwelijke voorganger en voorbeeld van Catharina was Elisabeth I, The Virgin Queen. 
Onder haar regime bloeide de Engelse toneelkunst op en vele kunstenaars vervaardigden in opdracht portretten van haar. De Vlaamse schilder Rubens was een van de kunstenaars die uitnodiging ontving van Catharina de Medici om haar te portretteren. De huidige Britse vorstin Elisabeth II inspireerde diverse moderne kunstenaars waaronder Lucian Freud en Andy Warhol tot het maken van portretten.
De cursus zal deze vier vooraanstaande vrouwen voor het voetlicht brengen en aandacht schenken aan de vele kunstvormen die in opdracht van of geïnspireerd door deze vrouwelijke vorsten zijn vervaardigd.

 Tijd :    Zaterdag van 10.30 uur tot 12.00 uur (4 lessen)
 Data :   10, 17 en 24 maart en 7 april
 Kosten :   € 60,00


De schoonheid van het Unheimische

Fijn woestijnzand kruipend uit de oogkas van een schedel, een brandende giraffe en een naturalistisch vrouwenportret geschilderd in groene tinten.
Voorbeelden van kunstwerken die een bepaald gevoel van ongemak bij de toeschouwer oproepen maar tegelijkertijd een vervreemdende schoonheid tonen.
Denkend aan dit soort verwarrende schilderijen komen algauw namen als Salvador Dalí, René Magritte en Pyke Koch naar boven. Ondanks dat zij soms lastig in een stroming zijn onder te brengen, hebben zij een fascinatie voor het unheimische en ongrijpbare gemeen.
Tijdens de vier lessen zal aandacht worden besteed aan de diverse stromingen zoals het Magisch Realisme, het Symbolisme en het Surrealisme en de belangrijkste vertegenwoordigers en thema’s hiervan.

 Tijd :    Zaterdag van 10.30 uur tot 12.00 uur (4 lessen)
 Data :   14 en 21 april, 19 en 26 mei
 Kosten :   € 60,00

Bij voldoende belangstelling kan aansluitend aan de cursus worden deelgenomen aan een excursie naar Museum More.

Informatie en/of aanmelden:

Docente: drs. Diana Kostman
U kunt zich voor de cursus aanmelden via info@artemisomnibus.nl of telefonisch op 06-14354048.

Zie ook www.artemisomnibus.nl